Трудово-Кооперативно Земеделско Стопанство

декември 12, 2007

Медиците – мъченици или медийни звезди?

Filed under: Обща — Dancho Barabancho @ 1:13 pm

Медиците…

Това понятие май доста смени значението си през последните няколко години. В речника то все още се обяснява като „Лекар или студент по медицина“, а в ежедневието ни веднага насочва вниманието към седем души, от които всъщност само двама са медици в пълния речников смисъл на думата.

Българските медици в Либия, българските медицински сестри (последно – медици или медицински сестри?!), Снежана, Валя, Валентина, Кристияна, Нася, Здравко и Ашраф…

Да, съгласен съм, че тия хора са сред малкото в света, които вероятно могат да дадат обяснение на думата „ад“. Вероятно точно през това са минали преди да се приберат в България. Не че съм чел/чул подробни описания на преживяното от тях в Либийските затвори; не че и искам да чета такива. Със сигурност всичко това е обърнало живота им наопаки. Но…

Трябва ли да четем по вестниците, да гледаме по телевизията, да слушаме по радиото или да говорим със съседите или приятелите си за всичко това всеки ден? Трябваше ли да го правим в продължение на толкова много време (не помня вече откога)? Трябваше ли да носим трикольорни лентички или да лепим трикольорни лепенки по колите си?

Явно е трябвало. Поне медиите се постараха да дадат достатъчно прекомерна гласност на събитията и да опишат подсъдимите ни сънародници с най-ангелски краски.

Накратко казано – „медиците“ ни станаха медийни звезди!

Питам аз – защо? Така повдигахме духа им? Да бе… Те щото са гледали по телевизията в затвора, че цяла България е в трикольори с надпис „Не сте сами!“. И щото му дреме на Муамар Кадафи за лентички и лепенки. Сигурно много се е трогнал!

Впрочем, някой от нас зададе ли си въпроса колко струваха милионите лентички, лепенки и тем подобни на данъкоплатеца? А колко струваха многобройните посещения на президента, президентшата, външния министър, близките и роднините и на още не знам си колко хора в Либия? А някой въобще зададе ли си въпроса дали тия наши „медици“ случайно не са наистина виновни по обвиненията?…

Питам ви и отговор не искам, както казваше приживе Тодор Живков.

Тия въпроси са си ги задали точно тия хора, които са си задали и въпроса откъде правителството взима пари за обновяване на автопарка на еди-кое-си ведомство, министерство и т.н., а също и откъде правителството взима пари за незаслужените заплати на министри и депутати (особено на някои от тях!).

Та „медиците“ ни се върнаха. Сега май практикуват някъде си в България, въпреки че след като са им подарили по един апартамент, кола и по 10,000 евро (държавна помощ?!) надали имат нужда да работят. И не че аз бих си завел детето при „медик“, който е обвинен в заразяване на деца със СПИН.

Тия дни вестници, телевизии и радиа отново се събудиха и разтръбиха, че за „медиците“ ни ще се прави Холивудски филм. С Анджелина Джоли и Том Ханкс!

Явно трудно се губи медийна популярност, особено когато медиите са до такава степен манипулирани от държавата, че повече не може и да бъде!

Във всеки случай, какво са получили „медиците“ и дали са го получили остана само слух, тъй като медиите заглушиха опита за даване на гласност на случая.

А в България има някакви си раково-болни хора, за които няма държавни пари за лекарства.

Има и някакви си пенсионери, които взимат по има-няма 100 лв. пенсия (при установен минимум от ~350 лв. за да преживява човек месеца), за чието увеличение в бюджета няма средства.

Има и някакви си българи (всъщност, колко са българите в България?!), които се трудят по цял ден, за да може държавата на края на месеца да им вземе 40% от доходите за данъци; за да се возят по пътища, осеяни с кратери, почти като Лунните; за да ядат боклуци; за да дишат боклуци; за да пият боклуци; за да живеят в боклуци; за да бъдат подтискани и унижавани по всички параграфи както от законодателната, така и от изпълнителната, така и от съдебната ни система…

Но най-вече – за да седнат вечер пред телевизора с една единствена цел в живота – да проследят 3184-и епизод от сагата „Медиците“…

Вашият коментар »

Няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: